miercuri, 23 noiembrie 2011

FAMILIA TRADITIONALA DIN ROMANIA

Familia noastra, cea mioritica, e una plina de traditie.

Rolurile sint bine stabilite. Femeii ii este dedicat cel de bucatareasa.
Macar asta e clar.

Cratita face parte din arsenalul  artileriei grele. Desigur folosita pentru a gati nu pentru a lupta.

In cratita si cu ajutorul ei se fac si desfac vrajile culinare de arome si gust.

In cratita si cu ajutorul ei se cearta si, mai ales, se impaca vrajbele casniciei.


Undeva, cratita este clar dedicata femeilor. Dar asta e vizibil foarte clar in familia  romaneasca.

Caci cu ea se obtine certificarea si confirmarea ta ca femeie casatorita.



Bun, acum ca v-am lamurit despre rolul asta binestiut  si arhaic, deci am batut la o usa deschisa, vin cu varianta noua.

Mai exista si o alta  categorie de familie, chiar la noi, care tinde sa devina un procent semnificativ, cea cu barbati sefi iscusiti.

Gatesc si ei si o fac foarte bine.

Cu mandrie si fara vina, recunosc ca in familia noastra barbatul se ocupa de cratita.
Fiul nostru stie ca daca doreste un anumit fel de papa se duce la tata.

Si in consecinta e dotat cu un set de cratite. Pe care le invarte cu gratie.

Alaturi de pistoale, masini, sabii si soldati de lupta.

Mie imi place asta, barbatii care gatesc o fac foarte bine. Si au si demitizat sensul in bucatariei.

Care poate deveni un spatiu de arome si de gusturi,  un model de comunicare asezonat.

Si daca un cuvant ca sef e in context, deci sa fie sefi si la cratita! Eu subscriu cu drag, ca nu e nimic mai placut ca mancarea oferita de sotul tau  atunci cand ai venit acasa si mai ai putin si mori. De foame.

























vineri, 18 noiembrie 2011

miercuri, 16 noiembrie 2011

CARTOFUL; ALIATUL HRANEI NOASTRE!

Toamna asta e frumoasa, nu stiu daca sint tarani pe camp (asa cum am invatat la scoala!)  dar in piete este plin de legume culese de ei.

E sanatos sa ne hranim cu ce gasim aranjat pe tarabe. Azi, cartofii!

Cartofii sint un aliment bogat in  vitamine. Aud des: nu mananc cartofi, ingrasa.

Ma mir si nu ma mir. Pentru majoritatea cartofii sint buni prajiti si alaturi de friptura. De ce animal o fi ea.

Daca ne dorim cartoful prieten, il vom digera fara a fi scaldat in ulei prajit si neinsotit de traditionalele proteinele din carne.

Apoi il vom gati cu tot cu coaja. Mai ales ca acum ea, coaja, e subtire si cu multe vitamine.

Maine, partea a doua. Promit.





Persoane interesate