sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Adrian Paunescu, cel din fiecare dintre noi

Este in fiecare. Si la fiecare varsta. Am murit putin si noi.

Mi-amintesc ca l-am intalnit in Parcul Copou (iesenii stiu unde!), aproape de teiul lui Eminescu (o coincidenta! sau poate nu, Eminescu-Paunescu).

Adolescenta emotionata, generatia finalului de cenaclu Flacara (interzis in anul 1985! iar  titanul m-a luat dupa umeri,  am facut catva pasi in  primavara calda si ocupata de admiratori,  fata mea, nu stiu daca ai sau nu talent, dar nu merita sa fi poeta, mai bine traieste-ti viata! Si s-a semnat, grabit,  pe unul dintre volumele lui de poezii. Si a plecat. Eu am ramas acolo, transformata de intalnirea cu el.

Orice s-ar spune, orice s-ar aminti zilele astea, la aniversarea mortii lui, a inceputului  vietii postume (vorba lui Corneliu Vadim Tudor, spusa in timpul vietii lui Adrian Paunescu, la o emisiune la Realitatea TV!, 29 iulie 2010) Adrian Paunescu a fost un mare poet si un mare om. Parerea mea!

Se vorbeste mult, vorbesc multi, nu stiu cat este de forma si cat este de fond.

Ceea ce nu prea s-a amintit, in vria comemorarii lui Adrian Paunescu, este  cenaclul si este revista Flacara!




Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural din anii 1970 și prima parte a anilor 1980 condus de poetul Adrian Păunescu. De la poezia compusă de însuși Adrian Păunescu (uneori și instant, pe scenă) și până la versurile recitate din poeziile poeților consacrați, de la muzica timid îngânată de debutanți anonimi, care urcau pentru prima dată pe scenă și până la unele piese deja cunoscute a unor formații sau grupuri muzicale și a unor soliști deja afirmați, Cenaclul Flacăra a delectat publicul cu muzică începând de la melodii populare și până la muzică clasică, folk și rock.
Spectacolele aveau loc la început luni după-masa/seara în sala teatrului Ion Creangă din București, dar mai târziu s-au făcut turnee în toată țara, spectacolele desfășurându-se pe stadioane, sălile de spectacol devenind neîncăpătoare. Printre cei care au participat au fost: Mircea VintilăDoru StănculescuDan Andrei AldeaAdrian IvanițchiDan ChebacValeriu SterianEvandro RosettiFlorian PittișAnda CălugăreanuTatiana StepaVasile Șeicaru, Alexandru Zarnescu , Ștefan Hrușcă. Începând cu anul 1980 toamna, a venit la C.F. formația Continental (N. Enache, Nucu Mazilu, Alexandru Zărnescu și Romeo Beianu) care acompania întreg spectacolul, formație cu care s-a scos și singurul disc cu C.F. După plecarea lui Nicolae Enache trupa a luat o nouă turnură. A devenit trupa FlaPo (A. Zărnescu, Romeo Beianu, Jerry Schwartz (formatia a incercat mai multi clapisti , dar niciunul permanent) și acompania majoritatea soliștilor și a cântecelor de grup. Alexandru Zărnescu a apărut și cu activitate solistică (Dor de EminescuCastelulDusă-i tinerețea).
Membrii Flapo aveau și un microrecital în cadrul cenaclului, în care fiecare devenea solist, interpretând piese internaționale: Beatles, Stevie Wonder, Ricchi e Poveri ș.a. .

Din 1973 (prima oară) până în 1985 (ultima oară) au avut loc 1.615 spectacole de muzică și poezie.
Spectacolele au fost interzise în anul 1985, motivul oficial fiind busculada care a avut loc la stadionul Petrolul din Ploiești în timpul unui spectacol, care s-a soldat cu mai mulți (9) morți.



Flapo: Flacara Pop!

Acum e simplu, toti se aduna si spun cate ceva despre Adrian Paunescu. Am vazut la TV pe Elena Udrea, pe premierul Emil Boc, pe presedintele PSD, Victor Ponta, pe Cris Antonescu, alt presedinte, de PNL, chiar si pe Vasile Marica, mare sindicalist, care nu pierd startul ferparelor vocale!  Pe presedintele Romaniei, chiar.

Un mare poet e destul pentru a-l ingadui ca mare om. Rascolitor, ca poeziile lui!

De ce nu vorbim in timpul vietii unui Mare Om despre cat de mare este el? Avem nevoie de sarbatori, moartea fiind una dintre ele?!

Si daca moartea lui Adrian Paunescu este un prilej de a ne aminti de cat de mare a fost omul acesta, fie si asa.

O flacara care este eterna. Fie ea de cenaclu, de revista sau de poet.

Adrian Paunescu nu a murit. Stim cu totii, am vazut sintagma la televizor. 

Ba da, omul a murit. S-a dus, s-a linistit, s-a impacat. Cu toti si cu toate.

Flacara Adrian Paunescu a ramas cu noi toti, ca parte din noi toti.

O poveste nostima!?! a Mirelei Voicu, reporter Realitatea TV.  Intalnirea cu poetul i-a smuls o dorinta, cea de a se juca putin cu mintea lui. Vezi sa nu ramai gravida, a fost replica lui Adrian Paunescu. 

No comment.

2 comentarii:

Andrei spunea...

Actiunile PDL-ului si ale Elenei Udrea sunt demne de laudat pentru ca vor aduce tara pe prim plan din nou.

Dana Iesan spunea...

Andrei, vorbesti serios?

Persoane interesate

Despre mine