joi, 29 aprilie 2010

Melatonina, hormonul tineretii, secretat in fapt de seara!


Pe vremea studentiei mele, acum 20 de ani, importanta  glandei pineala, a epifizei, era trecuta la "printre altele".


Glanda isi dezvolta inervatia pinealopeta (aferenta) formata de fibre simpatice.  Aceste fibre sunt cuplate prin hipotalamus cu retina, fapt care asigura fotoperiodicitatea functiei secretorii. este o glanda in principiu paraneuronala. Printre hormonii secretati de aceasta glanda este si melatonina.


Important: secretia de melatonina fiind fotoperiodica, este maxima intre orele 22-3 dimineata. Dupa varsta de 30 de ani scade, iar la 60 de ani este jumatate din cantitatea produsa la 20 de ani!




Efectele melatoninei:


• inhiba tonusul SNC, avand un efect hipnotic. Astfel melatonina este folosita in tratamentul unor insomnii cronice.


• antigonadal si prin urmare antiovulator datorita inhibitiei secretiei de LH. Ea poate fi deci implicata in etiopatogenitatea unor forme de sterilitate.


• stimuleaza sistemul imun, fiind corelata cu modificarea ritmului de crestere a unor celule tumorale (inhiba cresterea tumorilor)


• este corelata cu procesul de senescenta (imbatranire): o scadere a secretiei de melatonina duce la o accelerare a procesului de imbatranire.


Melatonina este si  antioxidant, de doua ori mai puternic decat vitaminele C, E, betacarotenii. Este important, in primul rand, pentru piele, caci imbatranirea isi are aici prima statie.


Important: daca somnul cuprinde intervalul celui de frumusete (22-3) avem garantia secretiei de melatonina.


Iar melatonina este  tinerete (prin antioxidare) si sanatate (efect antitumoral).

Somn usor!







Niciun comentariu:

Persoane interesate

Despre mine