vineri, 7 mai 2010

Carl Rogers: respect si incredere


Poate ca respectul si increderea este ce ne lipseste, noua romanilor.

Ieri, un cap de familie, negru de suparare, sprijinea tejgheaua de la casieria unui supermarket iesean.

Negru era caci fiica sa, de nici 5 ani l-a umilit in public.

Copilul a ajuns la casa cu o sticla de suc in mana, sticla cu care a intrat in magazin. Sticla nu primise stampila ca fiind cumparata deja!

Casiera s-a vazut nevoita sa cheme paza pentru lamurirea situatiei. Si provenienta sticlei.

Mama si sotia umplea sacosele in timp ce tatal si sotul amaninta copila si fiica. Fiindca o gasise vinovata ca intrase cu sticla nestampilata. Si pe mama, caci nu avusese grija.

Teroriza familia, practic. Suparat ca l-a umilit.

Gardianul a lamurit problema, cu sucul. Comportamentul tatalui a ramas in aer. Adevarat, nu era problema gardianului.

Respectul fata de propriul copil este o chestiune ce nu se dicuta. Fiinta umana care creste, care devine si care se actualizeaza in fiecare secunda este un aspirator de iubire si de intelegere de la  parintii sai.

Noroc de comportamentul de mitocan, ca e liber la purtator. Ea, mitocania, nu se stampileaza la intrarea in magazin. Nici lipsa de ingaduinta fata de greselile firesti aler copiilor nostri.

Pentru a evita desfasurari de mitocanie propun sa-l aduc, ca martor, pe Carl Rogers. Un mare psiholog american. Fondatorul  terapiei  centrate pe persoana.


Cu incredere, respect si autenticitate, terapia centrata pe persoana este o abordare psihoterapeutica optimista a omului, creditat ca fiind capabil sa ajunga si sa ramana la cel mai inalt nivel al conditiei sale.


http://www.youtube.com/watch?v=EIao6jO9Q7w&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=9mYo0KyEgas&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=HarEcd4bt-s


Psihoterapia centrata pe persoana a fost fundamentata de Carl Ransom Rogers (1902-1987) fiind o  „terapie non-directiva”, denumita apoi „centrata pe client“, iar in prezent recunoscuta drept „psihoterapie centrata pe per­soana“.

Abordarea psihoterapeutica este una de tip umanist, avand ca principiu increderea cu privire la natura umana.

Psihoterapeutul devine un simplu in­sotitor al clientului sau, client care se va simti liber sa isi exploreze gandurile, sentimentele reale, acceptandu-le, indiferent de con­tra­dictiile lor si de conflictele generate.

Carl Rogersa pus la baza psihoterapiei sale principiul conform caruia orice organism viu are tendinta innas­cuta de a-si dezvolta capacitatile si structurile naturale la un nivel optim atunci cand este plasat in conditiile de mediu potrivite, capacitate cunoscuta sub numele de „tendinta de actualizare“.

Aceasta tendinta de actualizare da oamenilor sansa de a trai autentic si plenar momentele din viata lor, acceptand ceea ce li se intampla, pe ei insisi – intr-un mod mult mai obiectiv si mai consistent

Pentru a fi ingaduitor cu tine nu ai nevoie decat de respect fata de sine.

Fata de faptul ca esti fiinta unica, intre fiinte unice.

Tatal de la supermarket este  si el o victima. A traiului trait dealtii. Care nu se accepta pe sine. 

Si cu el tatal lui s-a purtat la fel. Nici pe el nu l-au acceptat parintii. Dar nu in supermarket. Poate la bacania comunista.



Niciun comentariu:

Persoane interesate

Arhivă blog

Despre mine