duminică, 9 mai 2010

DEPRESIA, boala secolului nostru

partea a III-a


Am cautat informatii despre nivelul de cortizol si depresia.

Iata ce am gasit pe forumul Romedic. Scris de Germont. Despre depresie.

http://forum.romedic.ro/prod/Depresia_042370.html

" Pai teoretic mare istorie nu ar fi. Daca trece pe la medicu psihiatru primeste niste chimicale "de ultima generatie", ce dau pe termen lung o multime de complicatii.

Altminteri trebuie incercate niste remedii fara riscuri, chit ca nu e obligator sa aiba o problema cu fiecare

-echilibrarea proportiei intre omega 6 si omega 3 - deci un ulei de peste distilat molecular ar fi ideal de 2-3 ori pe saptamana + alte surse vegetale (canepa, in macinat). Toate astea cer antioxidanti.

- minimizarea CERERII de cortizol, prin eliminarea stresului, a sentimentelor negative, vindecarea relatiilor.
Insa a te trezi dimineata vesel si cu chef de munca, presupune un nivel optim de cortizol, si asta fara a folosi cafea!
Ceaiul verde este de mare ajutor (unul BIO e mai recomandat). Asigura o stare de calm fiindca are theanina si tonifica fiindca cofeina este oferita TREPTAT. Iar cantitatea dintr-o ceasca de ceai (1 lingurita planta), este un sfert din cea de cafea! In acest fel actioneaza pe SNC si menajeaza sn simpatic.

-toata lumea are zile mai bune sau mai rele. S-a demonstrat ca exista uneori o absorbtie a peptidelor opioide din alimentatie la nivel de intestin, deci "painea cea de toate zilele" ar putea fi un mare blestem, mai ales pt cei cu depresie schizofrenie, autism, sindrom de hiperactivitate. Fiindca ei nu stiu, dar se indoapa cu medicamente!

http://www.emcb.ro/article.php?story=20060726145933325

EXORFINELE, TERAPIA NUTRITONALA SI BOLILE PSIHICE

Studii recente aduc tot mai numeroase argumente, privind implicarea receptorilor sistemului opioid in modularea unor anormalitati biochimice la indivizii cu o serie de tulburari psihice – depresie, schizofrenie, autism, dependente alimentare. In conditiile in care opioizi, cum sunt exorfinele, sunt prezenti in alimentatia zilnica, s-a impus clarificarea mecanismelor prin care exorfinele ar modula activitatea psihica a acestor bolnavi (27).

Pe Wikipedia zice in felul urmator: http://en.wikipedia.org/wiki/Gluten-free,_casein-free_diet
Reichelt hypothesized that long term exposure to these opiate peptides may have effects on brain maturation and contribute to social awkwardness and isolation. On this basis, Reichelt and others have proposed a gluten-free casein-free (GFCF) diet for sufferers of autism to minimize the buildup of opiate peptides.
///////////////////////////////\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Reichelt a emis ipoteza că expunerea pe termen lung la aceste peptide opiacee poate avea efecte asupra maturizarii creierului si contribuie la stangacia socială şi izolare. Pe această bază, Reichelt si altii au propus o dieta fără gluten si cazeină (GFCF), persoanelor care suferă de autism pentru a reduce acumularea de peptide opiacee.
------------------------------------------------------------------------
Mai pe scurt, este o varianta terapeutica de prima electie. Vedeti si topicul deschis de mine pe aceeasi tema.

--------------------------------------------------------------------------
Una din principale teorii validate privitoare la debutul si evolutia bolilor psihice este stresul (la modul general) prin suprasolicitarea axei HPA (axa formata din Hipotalamus, glanda Pituitara si suprarenale -Adrenals).

Mai concret, Georgel se implica intr-o activitate stresanta. Hipotalamusul secreta CRH (horm. corticotrop), ajunge la pituitara, aceasta glanda secreta ACTH (horm adrenocorticotrop), ce comanda suprarenalelor secretia de cortizol. Insa la un moment dat Georgel a generat prea mult cortizol si trebuie mentinut in limite normale.
Cortizolul generat excita un prim strat de neuroni din hipocampus ceea ce implica un feedback negativ al axei HPA. Insa daca exista un ABUZ al evenimentelor stresante, cortizolul provoaca atrofia (temporara) a hipocampusului, ceea ce pune probleme in interpretarea ultimelor evenimente traite (memoria de scurta durata), in ultima instanta legatura cu realitatea - aia care este : supravietuirea fara ajutorul altcuiva si perpetuarea speciei.
Exista deci stresul bun, sa ai un servici, sa faci sport - este excitat un prim strat de neuroni, memoria functioneaza optim.
Dar exista si ABUZUL, este excitat un al doilea strat, INHIBITOR. Amintirile nu se mai formeaza eficient si de aceea nu poti invata in conditii de stres.

Hormonul antagonist cortizolului este DHEA si de aceea trebuie mentinut un echilibru intre cei doi. In perioadele de relache, sub actiunea DHEA refacandu-se neuronii distrusi de cortizol. Deci mergeti din cand in cand in vacanta, calatoriti si nu veti avea nevoie de antidpresive.

Totul se reduce la MENAJAREA AXEI HPA, economia de cortizol si DHEA, folosirea lor judicioasa.

Stres nu inseamna doar nervi sau durere fizica. Exista si stresul fiziologic, abuzul de carbohidrati cu absorbtie rapida (insulina stimuleaza axa HPA, deci secretia de cortizol). Sau rezistenta la insulina, pe fond de stres, obezitate.
Orice efort de adaptare implica un stres, ca e vorba de stat in frig sau ca mananci mancare mai rece de 37 de grade, implica cresterea sarcinii alostatice (efortul de adaptare multiplu)."





Mi s-a parut  extrem de pertinenta dizertatia lui Germont.


Cu idei terapeutice atipice, nemedicamentoase. Sustinute hormonal. Si cu teorii bine documentate.


Cred ca terapiile propuse pot fi o resursa inedita si bogata pentru cei aflati in depresie!



Niciun comentariu:

Persoane interesate

Arhivă blog

Despre mine