vineri, 14 mai 2010

Obezitatea/suprapoderabilitatea, o alt mod de a fi al vremurilor noastre

Partea I



Analiza a factorilor ce predispun si intretin obezitatea.



Ereditari

Genetici

De mediu

Alimentari

Familiali

Constitutionali

Psihologici/Psihogeni/Psihici


Genetica: exista un risc genetic pentru obezitate in familie?

http://www.doctor.info.ro/biologia_obezitatii.html

Ereditatea : Teorii recente

Teoria supraponderalitatii sugereaza ca fiecare individ are o greutate genetica determinata, deci greutatea este deja scrisa in gena, de la nastere. Pentru a conserva aceasta greutate, organismul se va adapta, indiferent de eforturile de slabire.. Aceasta ipoteza explica esecul dietelor pentru slabire. Sa descoperit ca anumite celule ce sunt responsabile cu inmagazinarea grasimii in organism sunt mai mari si mai numeroase la obezi.

Se pare ca celulele adipoase, atunci cand ajung la dimensiunea maxima devin mai numeroase. Daca va exista o slabire, celulele adipoase vor diminua in dimensiune, nu in numar. De aceea majoritatea persoanelor obeze, pun la loc kg pierdute in timpul regimului.

Un alt studiu a demonstrat ca la obezi, lipoliza, un proces ce permite transformarea grasimii celulelor adipoase gratie unei enzime, nu este eficace. Aceasta anomalie a metabolismului poate reprezenta o cauza suplimentata a obezitatii. De asemenea, obezii au o termogeneza redusa, avand tendinta de a transforma energia in grasime, in loc sa o transforme in caldura.

Ceea ce explica faptul ca anumite persoane pot manca mult si sa ramana slabi, in timp pentru aceeasi cantitate de mancare alti indivizi se ingrasa. Se crede ca la obezi, metabolismul de baza este diminuat in mod cronic.

Metabolismul de baza este responsabil de cea mai mare parte a energiei consumate de catre un adult sedentar. Se estimeaza ca 60-75% din consumul energetic este legat de 2 factori principali care compun metabolismul de baza: masa tesutului slab si eficacitatea acestuia.

O persoana la care masa musculara este mai mare decat masa adipoasa, consumul energetic pentru aceeasi activitate fizica, este mult mai important decat la o persoana cu masa adipoasa mai mare decat masa musculara.Pentru aceste doua persoane care sunt de acelasi sex, aceeasi varsta, metabolismul de baza poate varia pana la 20%. Aceasta diferenta reprezinta aproximativ 400 de calorii. Persoanele cu metabolismul de baza redus, sunt mult mai succeptibili de a suferi de obezitate


Familiali/Tip de alimentatie in copilarie/Copil mancacios si sedentar


Factori de risc: Un important factor de risc este ereditatea, pentru ca, la anumite persoane, exista o predispozitie la obezitate. Aceasta predispozitie este de obicei comuna mai multor membri ai unei aceleiasi familii, fiind o predispozitie familiala. Deseori, ea se transmite de la o generatie la alta si este mai degraba o ereditate de obiceiuri alimentare. Obiceiurile se transmit de la o generatie la alta, ducind la aparitia obezitatii prin abuz alimentar deprins inca din copilarie. Dar, in aceleasi familii, se intilnesc si indivizi cu greutate normala, care rezista abuzului alimentar, tocmai pentru ca, in cazul lor, predispozitia la ingrasare este absenta. Anumite modificari ale activitatii glandelor endocrine pot crea o predispozitie la obezitate, si anume: - functia exagerata a glandelor suprarenale poate sa duca, in anumite conditii, la o crestere a apetitului si la o utilizare mai economica a materialului energetic adus de hrana, ceea ce faciliteaza aparitia obezitatii; - in unele boli ale pancreasului, secretia crescuta de insulina poate mari pofta de mincare si totodata poate favoriza transformarea glucidelor din hrana in grasimi de depozit - hipotiroidismul duce la obezitate datorita modificarii functiilor tiroidei - tulburarile ovariene si in special la menopauza predispun la ingrasare, nu numai prin efectul specific al modificarilor endocrine respective, cit, mai ales, prin modificarea atitudinii femeii fata de viata, in general, si fata de alimentatie, in special - factorii neuropsihici pot favoriza de asemenea aparitia bolii, prin modificarea apetitului si a stilului de viata.



Obezitatea este datorata discrepantei intre aportul caloric si cheltuielile energetice ale individului. Factorul etiologic predominant il reprezinta aportul excesiv si prelungit de hrana pe fondul unei perturbari a mecanismelor fiziologice de reglare a aportului alimentar, adesea conditionata de obiceiuri nutritionale deficitare, de factori de mediu familial si psiho-social inadecvat. Predispozitia genetica a fost dovedita in familiile de obezi. Copii ce provin din familii cu parinti sau bunici obezi, au susceptibilitate crescuta de a fi, la randul lor, obezi (40% daca unul dintre parinti estei obez, 80% daca ambii parinti sunt obezi). Studiile mele, efectuate pe pacienti care s-au prezentat la consultatii in clinica unde imi desfasor activitatea, au demonstrat ca si copiii macrozomi (cu greutate mare la nastere) sau cei proveniti din parinti cu diabet zaharat au, deasemenea, susceptibilitate crescuta de a fi obezi (25% daca unul dintre parinti este diabetic si 50% daca ambii parinti sunt diabetici
Tip de alimentatie in famili
http://www.itsybitsy.ro/Articole/Lumea-parintilor/Alimentatie/Chestionar-alimentatia-in-familie/193.html

Activitate fizica si tipul somatic
http://www.sanatate.eu/sanatatea_familiei/sanatate-masculin/alimentatie_si_sport_in_functie_de_tipul_tau_somatic.html

Cure de slabire, dar fara rezultat


Psihologice: profil psihologic al obezului

Tipul descris: prin psihanaliza: valoarea emotionala a hranei care umple o lipsa, ce poate fi considerate un drog (Held)

Pot fi personae imature, fixate la nivelul stadiului oral, intolerante la frustrari si constrangeri, pasive si dorind sa fie iubite

Viziune limitata la un anumit segment de obezi



Clasificare in functie de doua axiome:

1. relatia psiho-somatica: stresul care influenteaza comportamentul alimentar si se exercita in functie de tipul depersonalitate al obezului, de particularitatile sale somatice si psihofiziologice, conducand la pattern –uri diferite de comportament alimentar

2. reculul psihosomatic al obezitatii ca si al comportamentului hiperfagic: teren fizic si psihic, conditii biografice de instalare ale acesteia


Obezul: profil psihologic multiplu


1. Tip de obez bonom-veritabil, etalon pentru obezitate,in general: omul cumsecade, jovial, energic, optimist, extravertit, coleric sau sangvin, naiv adeseori, ambitos, perseverent, dar lipsit de vointa pentru infranarea apetitului alimentar


2. Tip de obez crispat, nevrotic, cu ganduri negative plus sindroame asociate (anxietate si/sau depresie) care alimenteaza obezitatea si realizaeaza un cerc vicios negative negative: tulburare afectiva de baza generatoare de nevoia compenstoare de hrana si inchiderea cercului prin reactia afectiva la instalarea obezitatii).
3. Tip de obez complexat cu handicap fizic si psihic (secundar) evident (marii obezi , obezitate morbida)
Biografie anxiogena se gaseste la toate profilurile

Tip de obez post-medicatie: psihoze, post medicatie psihotropa, tuberculoza post izoniazida, diverse boli, post corticoterapie), se vor incadra intr-unul din profilurile anterioare.

Complex datorat obezitate, aspect inestetic, limitare miscari, activitati zilnice, vestimentatie, generatoare de complexe de inferioritate: consecinte somatopsihice ale obezitatii: obiective ale psihoterapiei.


Foamea imperioasa: stari de iritabilitate, dispozitie agresiva, senzatia de lesin acuzate in caz de lipsa alimentelor, intr-un anumit interval de timp/ pattern specific la fenomele de abstinenta


Obezitatea este forma de dependenta alimentara de tip toxicoman(Held) , avand manifestari de sevraj similare cu cele intalnite la cei ce consuma droguri.


Oamenii suprapoderali/obezi au ca mod de a-si gestiona provocarile vietii prin mancare. Destresarea obtinuta in uram ingestiei de alimente este si stimultoare de hormone ai fericirii. Pe acelasi ax al dependentului de droguri.

Complexe de inferioritate sau dismorfofobii: autostima relativ scazuta sau fluctuanta

Sindrom dismorfobic: reactie exagerata fata de propriul aspect inestetic

Discomfort fizic

Alti factori etiopatogenici
ironii

etichete (lenesi)

stigmatizare sociala

anxietate: grad

stres cronic

depresie instalata, mascata

aparitie obezitate la distress, accentuare

restrangerea activitati

preocupare obsesiva pentru slabiire


Indicele de Masa Corporala

Ce este IMC?

Indicele de Masa Corporala (IMC) este un numar calculat, pornind de la inaltimea si greutatea persoanei respective. Desi IMC nu masoara direct adipozitatea (tesutul gras), studiile clinice au aratat ca exista o corelatie intre IMC si masurarea directa a masei adipoase, realizata prin cantarirea subacvatica sau alte procedee.

De aceea, IMC poate fi considerat ca o alternativa indirecta de masurare a masei adipoase. In plus, IMC este o metoda foarte simpla si ieftina de analiza pentru evaluarea riscului de boala al persoanei respective.

Cum se poate folosi IMC?

IMC este folosit ca o metoda de identificare a problemelor de sanatate pentru adulti. Totusi, IMC nu este o metoda de diagnostic. De exemplu, o persoana poate avea un IMC mare, dar pentru a determina daca excesul de greutate se insoteste de un risc pentru sanatate, un medic ar trebui sa faca evaluari ulterioare.
http://www.blogger.com/goog_514850157


Aceste evaluari pot include: masurarea tensiunii arteriale, evaluarea dietei, a activitatii fizice, a istoricului familial si altele.

Cum se interpreteaza IMC-ul?

Pentru adultii de 20 ani si peste, IMC-ul se interpreteaza folosind un standard care este acelasi pentru toate varstele si pentru barbati si femei. Pentru copii si adolescenti interpretarea IMC este specifica varstei si sexului.

Cum se masoara circumferinta abdominala si valorile normale?

Circumferinta abdominala se masoara la jumatatea distantei intre rebordul costal si sold, asigurandu-va ca centrimetrul este asezat orizontal.

O circumferinta a taliei de peste 80 cm la femeie si peste 94 cm la barbat poate defini obezitatea abdominala.

Cresterea a circumferintei abdominale peste 88 cm pentru femeie si 102 cm pentru barbat se coreleaza cu o crestere importanta a riscului cardiovascular.


Care sunt consecintele obezitatii si supraponderabilitatii?


Valorile IMC sunt bazate pe relatia intre greutate si riscul cardiovascular: boala sau deces. Personele supraponderale sau obeze sunt expuse la risc crescut pentru multe afectiuni, incluzand:

Hipertensiune

Dislipidemia (de exemplu, LDL colesterol crescut, HDL colesterol scazut, sau niveluri crescute de trigliceride)

Diabet Zaharat tip 2

Boala coronariana

Atac de cord

Osteoartrita

Apnee de somn si probleme respiratorii

Anumite forme de cancer (endometrial, de san si colon)

va urma





















Niciun comentariu:

Persoane interesate

Arhivă blog